{ "Description": "Controlebestand voor domeineigendom voor Microsoft 365 - plaats in de hoofdmap van de website", "Domain": "dktwente.nl", "Id": "a91e8c94-1191-45a6-b5c9-9873d98e92c8" }
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Woudenberg

Maand van de glimlach

📷

Volgende maand is het weer zo ver. Februari is bij ons maand van het gebit of maand van de glimlach zoals wij het liever noemen. Toen ik net begon als dierenarts, vond ik tandheelkunde niet echt leuk. Ik was dierenarts geworden om dieren beter te maken, spannende operaties uit te voeren en mijn hoofd te kraken over ingewikkelde patiënten. Toch niet om tandarts te worden?

Inmiddels ben ik bijna de helft van mijn tijd bezig als dierentandarts. Driekwart van de dieren op het spreekuur hebben gebitsproblemen. Echter bijna geen enkel dier toont dit op een voor de mens logische manier. Als wij kiespijn hebben stoppen we met eten en staan we al heel snel op de stoep bij de tandarts. Een dier leeft instinctief en weet dat je moet eten om te overleven, dus kauwt gewoon met die tanden die geen pijn doen. Dit betekent niet dat het dier geen pijn heeft, hij toont het alleen heel subtiel. Bijvoorbeeld door wat vaker te eten, maar een paar brokjes per keer. Vaak zijn ze ook net wat minder speels en vrolijk.

Buiten het feit dat gebitsproblemen vaak pijnlijk zijn, is er nog een ander ding wat tandheelkunde zo interessant maakt. Ontstekingen aan het gebit zijn vaak de entree voor bacteriën in de rest van het lichaam. Via het tandvlees komen ze in de bloedbaan en kunnen zo veroorzakers zijn van hart-, lever-, long- en nierproblemen.

En zodoende is mijn taak als dierentandarts toch een heel stuk uitdagender dan ik aanvankelijk dacht. Want uiteindelijk zorgt het ervoor dat ik hele spannende operaties uitvoer, mijn hoofd kraak over de gevolgen die de gebitsproblemen op de rest van het lichaam hebben en ik maak de levens van mijn patiënten een stuk prettiger. Alle doelen die ik voor ogen had als jonge dierenarts!

Wilt u nou weten of uw dier ook gebitsproblemen heeft? Maak dan in februari een afspraak bij ons voor een gratis gebitscontrole!

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page