{ "Description": "Controlebestand voor domeineigendom voor Microsoft 365 - plaats in de hoofdmap van de website", "Domain": "dktwente.nl", "Id": "a91e8c94-1191-45a6-b5c9-9873d98e92c8" }
top of page
JD20231128-2694 kopie.jpg

Vuurwerkangst

Het einde van het jaar nadert en daarmee begint het geknal van vuurwerk. Helaas is dit voor veel honden een angstige periode. Wij willen u informeren hoe u, al dan niet met behulp van medicatie, voedingssupplementen en/of feromonen, de angst bij uw hond kunt verminderen.  

 

Honden die angstig zijn laten dit op verschillende manieren zien. Uitingen van angst zijn: 

  • Een verandering in de houding van uw hond. Bijvoorbeeld staart tussen de pootjes, oren plat in de nek, grote pupillen en/of zich klein maken. 

  • Trillen 

  • Wegkruipen 

  • Onrustig heen en weer lopen 

  • Hijgen, uitschudden, tongelen (met de tong over de neus likken) en gapen ï‚· Bij erge angst kan de hond ook stoppen met eten. 

Voor angstige honden geldt dat zij veel hebben aan “social support”. Dit betekent dat u uw hond zeker mag steunen. U hoeft hem of haar niet te negeren, maar let op dat u niet overmatig gerust stelt. Bij dit laatste bevestigt u dat er een reden is om angstig te zijn en zal de angst toenemen. Het beste is te doen alsof het een normale dag is en er niets geks aan de hand is. 

 

Daarnaast kunt u 4-6 weken van tevoren beginnen met trainen met geluiden (vuurwerk cd).  

Belangrijk hierbij is om: 

  • Geleidelijk op te bouwen, dus langzaam het volume verhogen. 

  • Een positieve associatie te koppelen aan het geluid. Dus tijdens de training belonen met spel/voer/aandacht 

 

Het is ook mogelijk uw hond te ondersteunen met feromonen, voedingssupplementen of medicatie. Of bijvoorbeeld gebruik maken van een zogenaamd thundershirt. Wat voor uw hond de beste optie is hangt af van de mate van angst. 

​

Wilt u medicatie bestellen neem dan ruim van tevoren telefonisch contact met ons op op tel.nr. 053-4306010, optie 3 in het keuzemenu (bestellingen). Wij leggen in overleg met u dan medicatie klaar zodat u dit kunt ophalen met zo min mogelijk wachttijd aan de balie. 

U kunt ook via deze link een bestelformulier invullen en vuurwerk medicatie bestellen.

 

Medicatie dat door ons wordt voorgeschreven is altijd aangepast aan de individuele hond. Elke hond is anders en heeft een andere mate van angstgedrag. Wat voor de ene hond goed werkt kan bij de andere hond veel te weinig effect hebben. In overleg met u bekijken we wat de meest geschikte aanpak is voor uw hond.

​

Tips voor de avond zelf: 

  • Houdt uw hond binnen en zorg ervoor dat hij of zij niet ontsnapt. 

  • Maak een lange wandeling (aangelijnd!) overdag op een rustige plek, zodat uw hond in de avond moe is. 

  • Geef uw hond een positieve afleiding zoals een kauwstaaf, voer- of bal spelletje. 

  • Sluit gordijnen zodat uw hond het vuurwerk niet kan zien 

  • Zet radio of televisie aan (geen programma's met harde geluiden) 

  • Laat uw hond zelf een rustig plekje zoeken, bijvoorbeeld onder de bank/bed/tafel.  

 

Ondanks deze tips lopen er helaas toch ieder jaar dieren weg. Zorg ervoor dat uw hond gechipt is. Mocht hij/zij vermist zijn dan kan een dierenambulance, dierenopvangcentrum of dierenarts de chip aflezen en zo uw adresgegevens achterhalen en ervoor zorgen dat hij/zij terug naar huis kan.  

We hopen dat met deze tips het een rustige en prettige jaarwisseling wordt voor uw hond. Daarnaast wensen wij u en uw dier(en) een gezond en mooi nieuw jaar! 

 

Team Dierenkliniek Twente. 

bottom of page