{ "Description": "Controlebestand voor domeineigendom voor Microsoft 365 - plaats in de hoofdmap van de website", "Domain": "dktwente.nl", "Id": "a91e8c94-1191-45a6-b5c9-9873d98e92c8" }
top of page

Een titerbepaling wordt gedaan om te bepalen of er nog ruim voldoende afweerstoffen tegen een bepaalde ziekte in het lichaam aanwezig zijn. Is deze afweer hoog genoeg dan hoeft er tegen die ziekte niet gevaccineerd te worden. Is de afweer te laag geworden dan is vaccinatie noodzakelijk.

​

Wat zijn nu de situaties waaronder u uw hond of kat kunt laten titeren.
1>  Bepalen of bij uw pup of kitten de eerste entingen goed zijn aangeslagen en dat uw jonge dier een goede basis afweer heeft opgebouwd. Waarom moet je dit controleren ? Omdat er soms nog zoveel afweerstoffen afkomstig van moeder (via de melk) aanwezig zijn geweest op het tijdstip van de enting dat de vaccinatie door deze afweerstoffen niet de kans heeft gehad om aan te slaan en zelf antistoffen heeft kunnen opbouwen.
2> Heeft uw dier een autoimmuunziekte dan kan het verstandig zijn om niet onnodig vaak te vaccineren. Het vaccin kan soms een prikkel vormen voor het immuunsysteem om te reageren waardoor de autoimmuun ziekte (al dan niet tijdelijk) kan verergeren.
3> Uw hond of kat heeft in het verleden een allergische reactie gehad op een vaccinatie.  Ook dan wil je liever geen enting geven als het nog niet noodzakelijk is. 
4> Als u uw huisdier niet onnodig wilt belasten met lichaamsvreemde stoffen kunt u uiteraard ook een titerbepakling laten doen. Op die manier kun je zo gericht mogelijk je huisdier toch optimaal beschermen tegen ziektes zonder dat je het lichaam overbelast.


Het blijkt wel heel moeilijk om te bepalen hoelang elk type vaccin werkzaam is. Per individueel dier is dit verschillend. Het is mogelijk dat uw dier na de basisvaccinaties als pup of kitten direct een levenslange bescherming opbouwt voor parvo, hondenziekte, hepatitis of kattenziekte. Het is dus mogelijk dat uw dier nooit meer geënt hoeft te worden tegen deze ziektes. Maar het kan ook dat de hond of kat na 3 jaar alweer gevaccineerd moet worden, de termijn dat de fabrikant de werkzaamheid van de enting minimaal garandeerd. De enigste manier om hier zekerheid in te krijgen is door het bepalen van de titerwaarde.

vaccicheck 3.jpg
bottom of page