{ "Description": "Controlebestand voor domeineigendom voor Microsoft 365 - plaats in de hoofdmap van de website", "Domain": "dktwente.nl", "Id": "a91e8c94-1191-45a6-b5c9-9873d98e92c8" }
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse Woudenberg

Gevonden voorwerpen

Ballen, sokken, naalden, schroeven, ondergoed en bierdopjes, ik ben het allemaal al eens tegen gekomen in de buik van een hond. Vooral Labradors en Beagles zijn echte alleseters. Niet helemaal zonder risico, want deze “vreemde voorwerpen” zoals wij ze noemen, kunnen aardig wat schade aanrichten in het maag en darmstelsel.

De diagnose is niet altijd makkelijk te stellen. Vaak beginnen de klachten met braken en minder eetlust. Iets wat we bij veel ziektes zien. Lang niet altijd weet een eigenaar dat zijn dier iets opgegeten heeft. Als we vervolgens een röntgenfoto van de buik maken, is het voorwerp op zichzelf vaak niet zichtbaar, de röntgenstralen schieten hier gewoon doorheen. Een aanwijzing kan zijn dat er veel gas in de darmen zit en de darmen stil liggen.

Zien we dit, dan zit er maar 1 ding op: operatief in de buik kijken. Het vreemdste dat ik ooit tegen gekomen ben, was bij katje Mila. Zij bleek 3 meter(!) verpakkingslint opgegeten te hebben. Ergens was Mila begonnen met kauwen en eenmaal begonnen zat er niks anders op dan door te blijven kauwen.

Soms heeft de eigenaar wel gezien dat zijn viervoeter wat binnen gekregen heeft. Op dat moment kunnen we het dier laten braken. Recordhouder in het opeten van sokken was Brutus, een Labradorpupje die in 1 week 5 keer een sok opgegeten had!

Niet alleen vreemde voorwerpen zijn gevaarlijk voor de hond, ook chocolade vormt een risico. Dus heeft u een alleseter in huis? Let dan goed op met de aankomende feestdagen en mocht uw dier per ongeluk toch een chocoladeletter te pakken hebben gekregen? Neem dan zo snel mogelijk contact op!


142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page